wtorek, 15 września 2015

Kremowa rybna zapiekanka (ciasto)

Składniki:  4 osoby.                     
500g ryby : dorsz, mintaj 
400 ml mleka 
Pieprz i sól 
750 g ziemniaków
2 pomidory
4 cebulki ze szczypiorem spring onions
2 łyżki masła / margaryny 
2 łyżki maki
100 g groszku może być mrożny.   

Włożyć rybę do garnka. Dolać mleka z solą i pieprzem. Można dać troszkę vegety. Wszystko dobrowadzić do wrzenia. Potem powoli gotować przez 5 minut. Ściągamy garnek z ognia i wyjmujemy rybę żeby przestygła. W międzyczasie gotujemy ziemniaki osolone  gdy są miękkie kruszymy dusimy aby były idealnie gładkie + 2 łyżki mleka i troszkę masła. Rybę łamiemy na mniejsze kawałki (wg. Uznania). Kroimy pomidory i cebulkę. Do mleka z ryby  dodajemy mąkę z łyżka masła zagotować i pozostawić na małym ogniu na minutę. Potem pozostaje dodać do mleka rybę, cebulkę, groszek, pomidory i przelać to do żaroodpornego naczynia. Na górę wykładamy ziemniaki przyciskany lekko widelcem żeby były widoczne ślaczki. Całość pieczemy w piekarniku aż ziniaki nabiorą złotego koloru. Smacznego.
                     

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz